poniedziałek, 27 października 2014

Що таке Круціята Визволення Людини?



Круціята Визволення Людини - це програма дій, метою якої є подолання всього, що загрожує гідності особи та принижує здорові суспільні звичаї. Тому Круціята Визволення Людини пропагує стиль життя, що спирається на правду, любов і свободу. До участі в Круціяті ми запрошуємо кожну людину доброї волі.
Круціята Визволення Людини - це служіння заради визволення від залежностей, поширених в суспільстві, алкоголізму, та усякої омани і страху, особливо які нищать людську гідність і не дозволяють людині самореалізуватися згідно зі своїм покликанням.

Чому „Круціята”?
КВЛ реалізує свою мету через створення "рятівної колони" людей доброї волі, котрі мають розпочати боротьбу за цю "святу землю", якою є кожна людина, відкуплена Христом. Слово "круціята" (хрестовий похід) вказує на Хрест як на ефективний знак остаточної перемоги над усяким злом. Хрест, як символ добровільної жертви, здійсненої з любові - це єдина дорога до ефективного визволення інших. Щоб увійти в таємницю хреста, треба подолати страх - тому завдання Круціяти полягає на визволенні людей від страху.

Як виникла КВЛ?
КВЛ було засновано о. Франциском Бляхніцким і Рухом Світло-Життя у відповідь на заклик Святішого Отця Йоана Павла ІІ, який був звернений до поляків на початку його понтифікату: Прошу, щоб ви протиставилися усьому, що принижує людську гідність, принижує звичаї здорового суспільства, що часом може аж загрожувати його існуванню і спільному добру, що може зменшувати внесок людини до спільної скарбниці людства, християнських народів, Христової Церкви.
Круціята була урочисто оголошена у присут-ності Святішого Отця, Йому віддана та Ним поблагословлена під час Його І Паломництва до Польщі 8 червня 1979 року в Новому Тарґу.

Яке значення мають символи КВЛ?
Місію Круціяти виражає її герб.
 Закликом Круціяти є слова "Не бійтеся!", які часто говорив Христос, і які повторюються папою Йоаном Павлом ІІ. Вони пригадують членам Круціяти, що головне їхнє завдання - це визволення людей від страху, який робить людину невільником. Хрест - це знак круціяти - хрестового походу, і разом з тим знак найглибшої таємниці вільності. Літера "М" символізує Марію, що стоїть під Хрестом - приклад нашого віддання Христу і з'єднання з Ним. Мала літера "м" з іншого боку Хреста - це "ми", що стаємо на заклик папи, щоб разом з Ним поєднатися з Марією (Тotus Тuus – увесь Твій) у відданні себе Христу. Тому Круціята Визволення Людини також називається Ділом Непорочної Матері Церкви.

Хто є покровителем КВЛ?
Головною покровителькою Круціяти є Непорочна Діва, Мати Церкви. Усі члени Круціяти вбачають у Непорочній приклад цілком вільної людини, бо вона через безкорисливу любов повністю віддана Христу і ділу спасіння людей. З'єднання з Марією в цій поставі становить найглибшу таємницю життєздатності й плідності Круціяти.
Другим покровителем Круціяти є свя-тий Станіслав (1030-1079), єпископ і мученик, покровитель морального ладу в Польщі. Він був ревним пастирем, котрий турбувався про добро вірних. Він загинув мученицькою смертю вбитий за наказом короля Болеслава Смілого, якого звинувачував у зловживані владою. Святий Станіслав для членів Круціяти є взірцем відваги у свідченні найвищих цінностей.
КВЛ визнає також своїм покровителем святого Максиміл’яна Кольбе(1894-1941). Він був членом Францисканського ордену і поши-рював культ Непорочної. У 1941 р. добровільно віддав своє життя за одного зі співв’язнів у концентраційному таборі в Осьвєнцімі. Святий Максиміл’ян навчає нас віддавати себе Непорочній і є чудовим прикладом віддання життя за братів.
  
Які методи дії КВЛ?
Оскільки визволення можливе лише в Ісусі Христі та здійснюється міццю Його Євангелії, то основною дорогою Круціяти, є:

·        євангелізаціятобто проголошення з вірою і міццю Ісуса Христа, Котрий визволяє людину,
·        індивідуальна молитва та молитва спільноти,
·        піст - повна абстиненція (стриманість) від алкоголю
Такий шлях вказав Христос апостолам, коли вони досвідчили неміч у боротьбі зі злом (цей рід духів виганяється постом і молитвою - Мт 17,21). Молитва часто є єдиним засобом допомоги, коли з людської точки зору нічого зробити не можна. Вона також змінює "діячів" на покірних свідків Божого діяння, а зневолених приводить до джерела життя. Молитва й піст становлять серце програми дій Круціяти Визволення Людини.

Яке значення в КВЛ має абстиненція?
Абстиненція від алкоголю в Круціяті - це особистий дар, здійснений добровільно, з мотивів любові й відповідальності за добро іншої людини. Для членів Круціяти абстиненція - це:

·        дія особистої вільності,
·        відшкодування за гріхи пияцтва,
·        прояв любові до залежних людей, для котрих повна абстиненція є єдиною умовою, щоб перебувати у тверезості,
·        ефективний засіб зміни звичаїв,
·        спосіб праці над собою та формування характеру,
·        важливий профілактичний та вихов-ний засіб,
·        знак любові до Вітчизни.

Круціята Визволення Людини розуміє абстиненцію як цілковите і добровільне відречення від алкоголю як напою в будь-якому вигляді та в будь-якій кількості. Це визначення не стосується вживання алкоголю в інших випадках, наприклад,  ліків (якщо алкоголь є складовою частиною справжніх ліків)  або в літургійних цілях. Також споживання алкоголю в стравах (у тортах) або в цукерках, як правило не підлягає поняттю абстиненції (стриманості).
З такого визначення абстиненції випливає те, що мова не йде про боротьбу з алкоголем як таким, але про подолання звичаю вживати алкоголь. Абстиненція - це засіб для досягнення мети, якою є повернення тверезості у суспільстві та вихо-вання дітей і молоді у здорових звичаях.

Через абстиненцію багатьох
- до тверезості всіх!
Лише життя значної частини суспільства, вільної від страху, самообману, поганих звичок, може принести ефективні плоди переміни стилю життя всього народу і християнського почуття відповідальності за життя родини і за суспільну діяльність.

Як стати членом КВЛ?
Рішення абстиненції вже рівнозначне рішенню вступити до КВЛ. Воно письмово декларується і вписується до спеціальної "Книги Діл Визволення", що існує при кожному осередку. Є дві форми складання зобов'язань абстинентських:

1.       На один рік, через що хтось стає кандидатом до КВЛ;
2.       На період належності до КВЛ (на постійно), через що стає членом Круціяти.

Членську декларцію можуть складати особи повнолітні.
Декларація містить також постанову не частувати й не давати грошей на алкоголь. Складання декларації має характер зобов'язання перед спільнотою - рухом Круціяти Визволення Людини - і кожен зберігає вільність відходу від нього у момент виходу з лав членів Круціяти.

Які є форми діяльності КВЛ?
Основною формою діяльності КВЛ є свідчення стилю життя її членів.
Інші форми діяльності членів КВЛ:
·               молитовні та формаційні зустрічі членів КВЛ,
·               організація паломництв у намірах важких суспільних проблем,
·               організація релігійних та товариських урочистостей без алкоголю (н.п. весілля, Новий рік),
·               праця у громадських комісіях по вирішенню алкогольних проблем,
·               допомога залежненим особам,
·               реколекції для залежнених,
·               профілактична робота серед дітей та молоді,
·               парафіяльні реколекції визволення,
·               молодіжні безалкогольні клуби,
·               створення навчально - профілактичних осередків,
·               дияконія життя - виховання до чистоти й любові та охорони життя


більше >>> тут <<<


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz