piątek, 7 listopada 2014

Душпастирський Лист «Служити Ісусові в найменших»

Слава Ісусу Христу!

Улюблені в Христі Ісусі Браття і Сестри – Діти Божої Церкви!

    Дияконія у християнстві, а тим більше у Церкві є головним показником зрілої відповідальності віруючої людини. Той, хто досвідчив у своєму житті Божої Любові, не може – так насправді – мовчати про це і сховати цю благодать тільки для себе особисто. Дияконія – це свідчення, це апостольство, це служіння ближнім, це продовження Рук, Ніг і Серця Розпятого Ісуса Христа, Яки потребує наших рук, ніг і серця – і нас самих цілковито, щоб на нашому прикладі показати свою велику Любов усім, які ще не пізнали Його як свого Спасителя, як свого Господа, як Бога. Ми є знаряддям в Божих Руках. Господь через нас показує цілому світові, що Йому залежить навіть на найменшому, відкинутому, забутому, полишеному, пропавшому, бо й вони мають шанс на спасіння і вічну радість в Небі.
         Все, що ми робимо для наших ближніх – робимо для самого Ісуса. Ця правда повинна нас супроводжувати у кожному служінні, яке Господь нам довірив у Спільноті Домашньої Церкви. Кожен з нас повинен мати цю свідомість, що ми хотіли ревніше служити Богу і більше заглибитись в Церкву, тому й захотіли увійти у Спільноту Оазового Руху Домашньої Церкви. Жива спільнота проявляється у конкретних діях, в молитві та місійності. Нашим прикладом є Апостоли, які після П’ятидесятниці, коли отримали Дар Духа Святого, пішли з готовністю проповідувати Воскреслого Ісуса Христа. Подібно і ми – коли пізнаємо Божу Любов і бачимо Її плоди у нашому житті, то появляється бажання ущасливити також інших людей, щоб і вони могли у своїх серцях переживати Божу присутність в їхньому житті. І таким чином наше служіння є шляхом, по якому Бог може дійти до як найбільшої кількості людей на світі.
         Для кращого розвитку наших спільнот Домашньої Церкви пропоную наступні дияконії як наші спільні служіння один одному.

Дияконія молитовна
         Усі ми молимось і це є наш привілей, що ми маємо таку можливість і ласку від Бога розмовляти з Ним як Його діти. Дияконія молитовна в особливий спосіб огортає всі наміри Церкви, наших родин і світу, і сама молячись, інших заохочує до молитви та повідомляє про молитовні наміри і справи, за які потрібно в даний момент разом молитись.

Дияконія євангелізаційна
         Євангелія – це Радісна Новина про спасіння, про те, як Бог усіх нас любить. Дияконія євангелізаційна допомагає організовувати різноманітні заходи, а особливо Реколекції, через які можемо проголошувати Ісуса Христа і нести служіння Христової Церкви.

Дияконія хрещень
         Хрещення – це прийняття до спільноти Церкви, під час якого Бог пробачає нам гріхи і чинить нас вибраним Людом Божим призначеним до вічного життя в Небі. На жаль по різному ми святкуємо цей момент в наших родинах. Тому дияконія хрещень має завдання допомогти приготувати батьків та хресних до Таїнства Хрещення їхньої дитини і подбати, щоб святкування відбувалось по-християнськи, а не за язичницькими звичаями, які нічого спільного не мають з нашою вірою.

Дияконія Першого Причастя
         Служителі дияконії Першого Причастя повинні подбати про ретельне приготування дітей, які бажають приступити до Першої Сповіді і Першого Святого Причастя. Важливо дізнатись, чи діти мають належний матеріал для навчання і чи регулярно відвідують уроки катехези. А в сам день Урочистості Першого Причастя повинні подбати про належне християнське переживання цього важливого моменту в житті дітей і їхніх батьків та рідних.

Дияконія Миропомазання
         Миропомазання є дуже цінним Таїнством в нашому житті. Тому дияконія Миропомазання повинна заопікуватись кандидатом до Миропомазання і допомогти йому у дозріванні до повноцінного та свідомого переживання свого християнського покликання. Також дияконія Миропомазання має подбати про сам процес, у якому відбувається це Таїнство, щоб відповідно пережити прихід Духа Святого з Його Дарами з готовністю бути живим свідком Ісуса Христа.

Дияконія вінчань
         Вінчання не є модою і можливістю фото сесій, але це момент в нашому житті дуже відповідальний, бо в цю мить ми запрошуємо Бога в наше подружжя і в ціле майбутнє нашої сім’ї. Наречені справді повинні солідно приготуватись до вінчання і заодно до подружнього життя як про це навчає Католицька Церква. А в цьому їм може допомогти дияконія вінчань, яка також повинна подбати про культурне та релігійне переживання Таїнства вінчання у храмі.

Дияконія літургійна
         Літургія є виразом нашої вдячності Богу за усі Його дари, які ми отримуємо з Його щедрої Батьківської Руки. У цій дияконії літургійній ми повинні подбати про велику повагу до Літургії і про добре приготування міністрантів, лекторів, органістів, які своєю послугою мають прикрашати Святу Месу та інші Богослужіння. А також це відноситься до приготування святині і літургійних текстів.

Дияконія приміційна
         Радість потрібно насправді вміти розділяти, щоб вона не була насмішкою, але була доказом внутрішнього щастя. Тому дияконія приміційна дбає про те, щоб на приміціях ніколи не забракло християнської радості, радості правдивої, яка поважає інших і яка є свідоцтвом нашого християнського життя. Приміції повинні бути виразом вдячності Богу за дар Священства, який Бог подарував своєму вибраному слузі, і це також вдячність за Таїнство Євхаристії, яку обраний і новоконсекрований слуга вівтаря буде справувати для нашого спасіння. Приміційна гостинна має свій сенс тоді, коли є насправді продовженням спільнотової молитви.

Дияконія хворих
         Хворі є дуже важливими людьми в наших родинах і в спільноті Церкви. В них терпить Сам Ісус Христос, Який очікує на вираз нашої любові, яка проявляється у відвідуванні хворих. Кожна віруюча людина повинна часто сповідатись і причащатись. Дияконія хворих має подбати про священика для хворого і допомогти вирішити потрібні щоденні справи.

Дияконія похоронна
         Сьогодні не завжди люди вміють по-божому віддати шану померлим і у християнському дусі провести похоронний обряд. Для того дияконія похоронна відповідає за цілий процес Католицького Похорону, щоби подбати про молитву, про священика, Святу Месу, сповідь рідних і про набожну традицію похорону без додавання язичницьких звичаїв, котрі тільки ображають Бога і є поклонінням дияволові. Тим більше, що похорони – це поважний час і момент задуми над нашим життям, це урок правильного вмирання для сьогоднішніх паломників землі.

Дияконія паломницька
         Сьогодні є прекрасні нагоди побувати в святих місцях і відвідати історичні пам’ятки, а перш за все є можливість побути разом зі спільнотою на виїзді, щоб ліпше себе пізнати і нав’язати гарні приязні стосунки. Для таких подій потрібна нам дияконія паломницька, щоби вони домовлялись про організацію і час таких виїздів.

Дияконія перекладачів
         Багато літератури для Домашньої Церкви є поза межами України і на іноземних мовах, а найбільше на польській мові. Потрібна нам дияконія перекладачів, бо не всі сьогодні розуміють польську мову і ще важливіше, що ми хочемо нашу інформацію передати поза стіни костьолу і поза межі Церкви, тобто хочемо дійти до людей, які Бога не знають. І дуже часто невинна книжечка чи буклетик може багато зробити за нас. Бо хто бере літературу в руки, цим самим проявляє своє бажання щось більше пізнати і таким чином може дійти до Бога.

Дияконія радіо
         Нині маємо дуже гарну можливість проповідувати і свідчити по радіо. Таким нашим найкращим радіо є «Радіо Марія». Потрібно нам розвинути служіння дияконії радіо і розповідати про наш Оазовий Рух по радіо. Для цього ми повинні визначитись з тематичним матеріалом і запланувати ефірний час, щоб регулярно нас слухали на антені Радіо Марія. Також можемо кожного тижня підєднатись до поздоровлень і вітати нашу Домашню Церкву з різними ювілеями.

Дияконія відпочинкова
         Чимось нормальним є те в нашому житті, що ми потребуємо відпочинку. Але люди по різному нині відпочивають і найгірше, що віруючі після своїх відпочинків не встигають займати черг до сповідальниць, бо так навідпочивались, що втратили Бога і Церкву. Тому як віруючі християни ми повинні вчитись правильно відпочивати, а в цьому нам має допомогти дияконія відпочинкова. Тоді наш відпочинок буде з Богом і по Божому.

Дияконія інформаційна
         Щоби добре діяти і швидко реагувати на певні справи чи проблеми ми повинні мати достатньо інформації і в швидкому темпі. Нині ми ледь встигаємо щось зробити і вирішити, бо все нас обганяє і ми відстаємо. Тому дияконія інформаційна має нам усім допомогти бути зорієнтованими на щодень з нашими справами і подіями. Нас не цікавить політика чи світ, але будемо діяти на підставі інформації про Церкву і про наші спільноти.

Дияконія секретарна
         Папери не є найважливішими. Насамперед маємо звертати увагу на Духа, на харизму. Документація нам тільки допомагає триматись якогось одного ключа, одного стилю. І тому дияконія секретарна має все занотовувати і зберігати архів подій, а також вести хроніку про наші спільноти.

Дияконія телефонічна
         Найшвидше ми можемо когось знати сьогодні за допомогою телефонів. Є різні ситуації в житті і часом є так, що одна хвилина рятує життя. Для цього дияконія телефонічна буде відігравати в Домашній Церкві особливу роль, хоча не духовну, але для духовного служіння також і то в першу чергу. Через Ваше служіння буде проходити майже все і ви маєте кожну інформацію передавати далі без затримки.

Дияконія видавнича
         Все, що пов’язане з остаточним висновком паперової праці проходить через дияконію видавничу. Вони будуть друкувати катехези, проповіді, секретарні роботи, конференції, молитви, пісні, книги, душ пастирські листи, документи, тощо. А також будуть опікуватись пресою і перенаправляти різні церковні публікації для наших спільнот.


Дияконія телевізійна
         Маємо християнське телебачення. Можемо часом попроситись на трансляцію. Але не маючи власного телебачення, дияконія телевізійна буде провадити в інтернеті через ютуб на нашій сторінці відео-сюжети з життя Домашньої Церкви. Їм будуть допомагати фотографи та відеокамерщики.

Дияконія журналістики
         Служителі дияконії журналістики співпрацюючи з секретарями мають підготовляти статті для нашої інтернет-сторінки та інших засобів масової інформації, а передусім для католицької преси.

Дияконія весільна
         Перше чудо у своєму земному житті Ісус вчинив в Кані Галілейській на весіллі – і цим самим об'явив свою славу. Отож робімо все, щоб ми цьому не заперечували нашими весіллями, але продовжували здійснення Божих чудес і таким чином допомагали людям пізнавати Ісуса Христа. В цьому нам завжди буде допомагати дияконія весільна.

Улюблені в Христі! Живімо так і служімо з радістю, щоб про нас також говорили інші як про перших християн: «Дивіться як вони люблять один одного!»


         Пам’ятаю про Вас у молитві та уділяю Вам щедрого благословення + в Ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Добре, що Ви є!
Нехай Вам Бог щастить!

З повагою та пошаною і сердечною молитвою
Ваш Отець Лаврентій Ян Жезіцький OSPPE

Київ, 1 листопада 2014 Року Божого

Урочистість Всіх Святих

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz